scudetto
2005-07-06
 
”If you live in the river, you should make friends with the crocodile”

ez a Tavolitol hallott mondas jart a fejemben, mikor Jimmy meginvitalt lanya szuletesnapi partijara. „You do the vegetables, i do the grocery” folytatta, azaz erdekeink nem utkoznek, en csemegezhetek a lanyok kozott, o pedig hajkuraszhatja az anyukakat. Jimmy, kirol korabban ejtettem mar egy-ket ijedt szot, meg a clarence-corner valogatottan sotetkinezetu tarsasagaban is farkas a baranyok kozott. Nem lennek anyuka.

"Emberhentes" kinezetunek nek neveztem egykor, ma sem tudnam szebben. Altalaban a kedelyes arcat latom, leven ha nem mosolyog, inkabb nem kozelitek. Harom honap kellett hozza, hogy megszokja a szagomat, addig szigoruan az estenkent egyszeri koszones, esetleg kezfogas hataraig terjedt a kapcsolat. A kocsmaban mindenki koszon mindenkinek, ha ismeretlen, akkor azert, ha ismeros, akkor azert.

Vasarnap delutan negyora fele azzal a hatarozott szandekkal neztem be pubba, hogy sp-t vetelezzek Patch segitsegevel (illetve Jimmyevel, a ketto ugyan az). A koreografia szerint ilyenkor fel-leplezetten a fulebesugom, hogy kene some stuff, amire o azt valaszolja, hogy mindjart jon az illeto, varjak, majd szol. Esetleg azt, hogy adjak nemi aprot, azzal kimegy a phoneboxba telefonalni. Netalan azt, hogy feloraja jart itt az arc, jojjek holnap. Most azt valaszolta, hogy valamikor kesobb jon majd a herbalista, ra var a fel kocsma.

Negyora, vasarnap, Clarence. Meglepoen vilagos nappal a front bar, csaladias a hangulat, az egyik oldalt egeszen megszalltak a bacsik, a doyen lehet vagy nyolcvan eves. Amikor eloszor lattam a pult fele botorkalni irealisnak tunt, hogy oda erjen, am legnagyobb megdobbenesemre a visszautat is siman hozta (kezeben pohar sorrel!). A kozepso szekcioban felidegenek, a poolasztal kornyeken pedig a kemenymag matinezo tagjai. A jatek szinvonala nem tul magas, hiaba, ezeknel a jatekosoknal mar a tul alacsony alkoholszint is megbosszulja magat. A paros, aki birtokolja az asztalt, ha talalok egy jo partnert, verhetonek tunik.

A kocsmapoolban altalaban parosok jatszanak egymas ellen, a gyoztest lehet kihivni, oly modon, hogy nevunket a falitablara vessuk (kretaval). A tablat, ha megtelt, sziguruan kezzel toroljuk le, esetleg a polonk aljaval. A jatekert mindig a kihivo fizet, o dobja be a penzt a gepbe, o allitja fel a golyokat es o kezd. A jatek ara ket dollar.

A legkor oly barati, hogy felbatorodom es megkerdezem Jimmyt, nincs-e kedve play some pool, mert nekem nincs parom, es szar is vagyok, ugyhogy igazan raszorulok az o merhetetlen tudasara. Erre nem lehet nemet mondani. Szepen el is kalapalunk par part, hullamzoan jatszom, de van hozza eszem, ami sokat szamit. Lathatolag jelentoset dob megitelesemen a nehany honap alatt ramragadt tudomany.

Miutan a kihivok elfogytak es az emberunkre meg varni kellett, hat leultem az ablak melle es onnan vegeztem megfigyeleseket az oslakossagon. Ebben zavart meg Jimmy, amikor szinte kedvesen, eddig sosem hallott "zonges" hangokat hallatva az asztalukhoz invitalt. Emberunk hetkoznapi hangja dancehall-eloadokehoz hasonlatos csak koporosabb. Helyet foglalok hat az egyik barszeken a kerek, talponallo asztalnal. Kezdetet veszi a trip.

Jimmy (kicsit szegyenkezve! hiszen mar ezerszer bemutatkoztunk egymasnak) megkerdezi nevem, mondom, betuzom, eljatszik vele. Honnan jottel? mondom, eljatszik vele (mindenki eljatszik vele). A tobbiekkel ellentetben o legalabb nem kezd el ezt kovetoen bocsanatot kerni, hogy nyilvan unom mar, hogy mindenki eljatszik orszagom nevevel, amire nekem azt kellene felelnem, hogy ugyan, dehogy, ami altalaban eleg, de neha nem, neha az emberunk tovabb szabadkozik, es akkor a vegen aztan meg en vagyok, aki kerek elnezest. Helyette kozli, hogy jart magyarorszagon es gulyas. Puskas ocsit nem mondja, se Tellert, se Zsazsa Gabort. Gulyas hallatara Patch is mohon bologatni kezd, nemzetunk etelet magasan jegyzik, buszke vagyok. Mire megkerdeznem, hogy kerult pannonfoldre, mar mondja is. Egy tarsanak a felesege lengyel,es ezert mentek magyarorszagra egy par napra, amikor nemetorszagban jatszottak. Ennek igy nem sok veleje, tudom, de azt is meg kell erteni, hogy ebbol a magyarazatbol szamomra egyetlen szo elhomalyositotta a tobbit.

-Elnezest, hogy nem tudom, de milyen sport?
-Rugby, egy angol csapatban jatszottam akkor.

Keves valasz tehette volna tokeletesebbe az oszkepet. Nemsokra ra az is kiderul, hogy harminc eve lakik ausztraliaban, de egyebkent ujzelandi. Ugy erzem almodok. Itt ulok vasarnap delutan a kocsmamban, a csaposok elore tudjak a toohey's newt, a kozonseg kedvesen mosolyog, a nap sut, asztaltarsasagom a legjobb regenyekbe kivankozik, es nemsokara egy hatvanas bacsi fog bebotorkalni az ajton, zokniban-papucsban, oldaltaskajaban a szallitmannyal(a dealer).

-Miota ismeritek egymast Patch-el?
-Huszonnyolc eve.

Bolintok, szep. Kerdesemrol eszukbe jut valami, erthetetlen szavakat valtanak, majd hangosan nevetni kezdenek. A kozonseg nagyresze veluk nevet, mind ismerik a tortenetet, nagy klasszikus lehet. Engem a latvany kesztet szeles mosolygasra.

-Ezt te igy nem ertheted (reagalt mosolyomra Jimmy), a kovetkezo a tortenet: a Wembleybol mentunk volna haza Halifaxba a csapattal, miutan megnyertuk a nagydontot, de mire indulasra kerult a sor annyira reszeg volt mindenki (incl. pilota), hogy nem maradt ember vezetni a buszt, leszamitva a felesegemet. Nem volt konnyu meggyozni, de nem volt mas lehetoseg. Szarul vezet, a varosbol kiimadkoztuk valahogy, utana sima ugy. Az autopalyan mar o is bekapcsolodott az eneklesbe, ekkor hangzott el a busz hatuljabol (az idok folyaman valamiert legendassa valt)felszolitas: "Don't sing, you just fucking drive."

Mire ideertunk a tortenetben, mar annyira vigyorogtam, hogy elment nevetesnek. De meg innen is volt feljebb: egyszerre elkezdik enekelni a bizonyos dalt, nehany kozeli torok is beszall. Nepdalnak tunik, fekete hegyekrol van szo benne, amelyekhez vissza kene jutni valahogy. Lenyugozo latni ilyen embereket szepen enekelni, egeszen egyertelmu immar, hogy kiveteles esemenyek reszese vagyok. Ezutan kerult sor nemsokkal a meghivasra a lanya partijara, kesobb felvetettek, hogy bekoltozhetnek az altaluk berelt hazban levo ures szobaba (foxtel, telephone and one minute from the pub). Ez kedvesen, de nagyon hatarozottan fel nem merult reszemrol, hogy elfogadjam. Nemsokara megjott a nyugdijas arus, megkaptam a pakkot, de meg maradtam. Meg mindig a mienk volt a pool-asztal.

Elsonek egy azsiai szarmazasu vekony ember erdeklodott, hogy kivel jatszhat. Mivel mesebeli partnerem nem akart felkelni helyerol, igy egy-egy elleni merkozesre kerult sor. Ellenfelemrol kiderult, hogy tibeti, amitol egy kicsit elgondolkodtam rajta, mennyire realis tibetivel billiardozni itt es most, de meg idejeben osszekaptam magam es vegul elkalapaltam a sherpat. Elegedett tekintetek az szekekrol.

Ezek utan az asztal masik vegenel ulo, a magyar-nepal derbi alatt hangosan kibicelo es okoskodo negyvenes komaval kellett megmerkoznom, aki, mig a golyokat rendezgette tobbszor is ertesemre adta, hogy figyelte milyen bena vagyok, ne izguljak, semmi eselyem ellene.

Az ilyeneket lehet tokeletesen hazavagni az en olaszfocis mentalitasommal. O oktatni szeretett volna, en csak rombolni a jatekat. O nehez lokeseket vallalt, en csak arra ugyeltem, hogy neki legyen rossz. Ettol persze megzavarodott, elkezdett durvakat hibazni es vegul szinte talcan nyujtotta at nekem a gyozelmet.

Hazafeleuton kocsmabol setalva tortentek egesze kavarogva fejemben ugyereztem magam mint egy gyoztes focimeccs.

Ka Ora, mate
 
2005-07-05
 

Tino üt.
 
 
pentek ota atlagban negy orat,

ha aludtam naponta, ami meg nekem is keves. holnap, majd holnap megirom a tegnapelott. Nemileg kapcsolodva majdani posthoz, es karpotlas gyanant, bemutatnek onoknek egy ujzelandi nepdalt, amelyet a legszebb magyar kodalyi hagyomanyokat felelevenitve "gyujtottem" ehelyt.


Ka mate! Ka mate! Ka ora! Ka ora!
Ka mate! Ka mate! Ka ora! Ka ora!
Tenei te tangata puhuru huru
Nana nei i tiki mai
Whakawhiti te ra
A upa … ne! ka upa … ne!
A upane kaupane whiti te ra!
Hi!

I die! I die! I live! I live!
I die! I die! I live! I live!
This is the hairy man
Who fetched the Sun
And caused it to shine again
One upward step! Another upward step!
An upward step, another … the Sun shines!

A Haka megtekintese vegett ide tessenek szives, videok (jobboldalon vannak), felulrol masodik '04 vs England in Dunedin verziot ajanlanam, es a tobbit.

megfejtes itt es itt es itt es itt. mindegyik mast mond.

termeszetesen hangzoanyaggal is szolgalhatok jol esik naponta tobbszor is meghallgatni, en aztmondom.

Ha ereznek magukban vallalkozokedvet, e remek abrasor segitsegevel meg is tanulhatjak.


en most one downward step,

aviszont
 
 
- School students bound by the Queensland Transport code of conduct when travelling all translink services.

- School students must vacate seats in event of adults standing.

- A passanger must not obstruct an authorised person in the excercise of a power.


bkv
 
2005-07-03
 
nagy hetveget futottam,

drukkoljatok, hogy legyen erkezesem megirni
 
I ain't happy, I'm feeling glad I got sunshine, in a bag. I'm useless, but not for long The future is coming on. ----------------------------- ----------------------------------- Skin the sun Fall asleep Wish away The soul is cheap Lesson learned Wish me luck Soothe the burn Wake me up

ARCHIVES
01/04 / 01/11 / 01/18 / 01/25 / 02/08 / 02/15 / 02/29 / 03/07 / 03/14 / 03/21 / 03/28 / 04/04 / 04/11 / 04/18 / 04/25 / 05/02 / 05/09 / 05/16 / 05/23 / 05/30 / 06/06 / 06/13 / 06/27 / 07/04 / 07/18 / 07/25 / 08/01 / 08/08 / 08/22 / 08/29 / 09/05 / 09/12 / 09/19 / 09/26 / 10/03 / 10/10 / 10/17 / 10/24 / 10/31 / 11/14 / 11/21 / 11/28 / 12/05 / 12/19 / 12/26 / 01/09 / 01/16 / 01/30 / 02/06 / 02/20 / 02/27 / 03/13 / 03/20 / 04/03 / 04/17 / 04/24 / 05/01 / 05/08 / 05/15 / 05/29 / 06/05 / 06/12 / 06/19 / 06/26 / 07/03 / 07/10 / 07/17 / 07/24 / 07/31 / 08/14 / 08/28 / 09/04 / 09/11 / 09/18 / 09/25 / 10/09 / 10/23 / 11/13 / 11/20 / 12/04 / 12/11 / 01/01 / 01/08 / 01/22 / 01/29 / 02/12 / 03/05 / 03/19 / 04/09 / 04/16 / 06/04 / 06/18 / 07/09 / 08/20 / 09/24 / 11/26 / 01/14 / 03/25 / 06/03 / 06/10 / 08/12 / 10/28 / 01/06 /


Powered by Blogger